Dia Mundis Blogg

Välkommen till vår Blogg om Andlighet, Mysticism och Inre Alkemi.

Tarotkortens Mystiska Historia: Från Medeltida Spel till Modern Mystik

esoterika mysticism tarotkort Jun 25, 2024
Tarotkortens Mystiska Historia: Från Medeltida Spel till Modern Mystik

Tarotkortens förtrollande bilder och symboler har väckt nyfikenhet och fascination i århundraden. Men vad är ursprunget till dessa mystiska kort? Låt oss dyka ner i tarotens fängslande historia, från dess ödmjuka början som ett kortspel till dess moderna roll som ett verktyg för andlig vägledning.

Tarotens Födelse: Ett Italienskt Kortspel

Vår resa börjar i norra Italien under 1400-talet. De tidigaste tarotkorten, långt ifrån de andliga verktyg vi känner till idag, var en del av ett kortspel som kallades "trionfi" eller "tarocchi". Dessa kortlekar bestod av fyra färger (svärd, bägare, mynt och stavar), samt en extra trumfserie med 22 kort, som vi idag kallar den stora arkanan.

Utvalda kort från Visconti-Sforza 1450.

 

Den äldsta bevarade tarotkortleken, känd som Visconti-Sforza-leken, skapades för den mäktiga Visconti-Sforza-familjen i Milano omkring 1450. Dessa vackert handmålade kort visar scener från hovlivet och allegoriska figurer, vilket ger oss en inblick i den tidens kultur och värderingar.

Sola Busca och Medici-Familjen: En Inblick i Tarotkortens Tidiga Utveckling

En annan viktig tidig tarotlek är Sola Busca-leken, skapad i slutet av 1400-talet. Denna lek är känd för sina unika trumfkort, som avbildar historiska och mytologiska figurer istället för de traditionella allegoriska motiven. Sola Busca-leken tros ha inspirerat senare tarotlekar, inklusive den berömda Rider-Waite-Smith-leken.

 

Utvalda kort från Sola Busca 1491.

Medici-familjen, en annan mäktig italiensk dynasti, spelade också en viktig roll i tarotens tidiga historia. De beställde flera tarotlekar, av vilka några har överlevt till våra dagar. Dessa lekar visar Medici-familjens vapen och symboler, vilket vittnar om deras inflytande och makt. Medici-lekarna är också kända för sina detaljerade och konstnärliga bilder, som speglar den tidens estetiska ideal.

 

Tarot och Ockultism: En Ny Inriktning

Under 1700-talet började tarotkorten att förknippas med ockultism och esoteriska läror. Franska ockultister som Antoine Court de Gébelin och Etteilla såg tarotkorten som en nyckel till forntida visdom och mystiska hemligheter. De utvecklade nya tolkningar av korten, som lade grunden för den moderna tarotläsningen.

Gébelin trodde att tarotkorten härstammade från det gamla Egypten och att de innehöll hemligheterna om Hermeticism,en esoterisk filosofi som betonade vikten av självkännedom och andlig utveckling. Etteilla, en professionell spåman,skapade ett system för att använda tarotkort för att förutsäga framtiden och ge råd om personliga frågor.

 

1799 - Lenormand: De praktiska spådomskorten

I det revolutionära Paris, under 1700-talets slutskede, lever en kvinna vars namn skulle bli synonymt med en ny form av spådomskonst. Mademoiselle Marie Anne Lenormand, en ung kvinna med skarp intuition och en gåva för att läsa människor, hade en vision om en kortlek som skulle fånga vardagens magi och erbjuda praktisk vägledning för livets alla utmaningar.

Lenormand, som redan var känd för sina träffsäkra förutsägelser och sin förmåga att hjälpa människor att navigera genom livets dalar och toppar, såg en möjlighet att skapa ett verktyg som skulle vara mer tillgängligt och relevant för den vanliga människan. Hon ville skapa en kortlek som skulle spegla de vardagliga händelser och relationer som formar våra liv, och erbjuda en enkel och direkt metod för att få insikt och vägledning.

 

 Utvalda kort från Lenormand.

Inspirerad av den populära tyska kortleken "Das Spiel der Hoffnung" (Hoppets spel), skapade Lenormand en kortlek med 36 kort, var och en illustrerad med en enkel bild som representerade ett objekt, en person eller en händelse från vardagslivet. Från den ståtliga Ryttaren som symboliserar nyheter och budskap, till det olycksbådande Skeppet som varnar för resor och förändringar, fångade Lenormand-korten essensen av mänskliga erfarenheter och relationer.

Till skillnad från tarot, som ofta fokuserar på andliga och psykologiska frågor, var Lenormand-korten mer jordnära och praktiska. De erbjöd vägledning i frågor om kärlek, arbete, pengar, hälsa och andra vardagliga bekymmer. Lenormands enkla och direkta tolkningssystem gjorde det möjligt för vem som helst, oavsett bakgrund eller erfarenhet, att använda korten för att få insikt och vägledning.

Lenormand-korten blev snabbt populära bland alla samhällsklasser, från adeln till den vanliga borgaren. Mademoiselle Lenormand själv blev en eftertraktad rådgivare till både kungligheter och vanliga människor, och hennes kortlek spreds över hela Europa.

 

1909 - Rider-Waite-Smith: Den Ikoniska Tarotleken som Förändrade Allt

I det dimmiga London, i en tid då andliga rörelser spreds som en våg genom Europa, möttes två själar vars samarbete skulle förändra tarotkortens värld för alltid. Arthur Edward Waite, en mystiker och medlem av den hemliga orden Golden Dawn, hade en vision om en tarotlek som skulle vara mer än bara ett verktyg för spådom. Han ville skapa en lek som skulle väcka intuitionen, inspirera till självkännedom och fungera som en bro mellan den materiella och den andliga världen. 

                               

                                  Pamela Coleman Smith och Arthur Edward Waite. Källa: Wikipedia

 

För att förverkliga sin vision vände sig Waite till Pamela Colman Smith, en begåvad konstnär med en unik förmåga att fånga det andliga i sina bilder. Smith, även hon medlem av Golden Dawn, hade en djup förståelse för tarotens symbolik och en passion för att uttrycka det osynliga genom konsten.

Tillsammans skapade Waite och Smith Rider-Waite-Smith-leken, en tarotlek som skulle revolutionera hur människor såg på och använde tarot. I Smiths lilla ateljé i Pimlico, med Waies detaljerade instruktioner som vägledning, tog de ikoniska bilderna form. Smith målade intuitivt, och lät sin fantasi och andliga insikter flöda fritt. Resultatet blev en tarotlek fylld av liv, färg och symbolik, där varje kort berättade en historia och erbjöd en glimt in i själens djup.

En av de mest banbrytande aspekterna av Rider-Waite-Smith-leken var att varje kort i den lilla arkanan fick en fullständig bild. Tidigare tarotlekar hade ofta bara visat symboler på dessa kort, vilket krävde en djupgående kunskap om tarot för att tolka dem. Men i Smiths händer fick varje kort en egen berättelse, fylld av karaktärer,landskap och händelser som väckte fantasin och gjorde tolkningen mer intuitiv och tillgänglig.

Från den glada dansen i Tre i Bägare till den ensamma figuren i Fem i Mynt, fångade Smiths bilder de universella känslor och erfarenheter som tarotkorten representerar. Hennes konstverk gjorde det möjligt för människor att relatera till korten på ett personligt plan, oavsett deras tidigare erfarenhet av tarot.

 

Rider-Waite-Smith Tarot

Rider-Waite-Smith-leken blev snabbt en succé och har sedan dess blivit den mest populära och använda tarotleken i världen. Den har inspirerat otaliga tarotläsare, psykologer, konstnärer och författare, och har öppnat upp tarotens värld för en bredare publik. Genom att göra tarot mer tillgängligt och intuitivt har Rider-Waite-Smith-leken förändrat hur vi ser på och använder detta kraftfulla verktyg för självkännedom och andlig vägledning.

I dag, över hundra år efter att den först publicerades, fortsätter Rider-Waite-Smith-leken att vara en källa till inspiration och insikt för människor över hela världen. 

 

1938 - Aleister Crowley och Thoth-Tarot

Vi reser framåt i tiden till år 1938. I en villa med utsikt över den glittrande Lago Maggiore i norra Italien sitter en man med genomträngande blå ögon och ett rykte som föregår honom. Aleister Crowley, den självkallade "Stora besten 666", en poet, bergsklättrare, magiker och en av de mest kontroversiella figurerna i sin tid, har påbörjat ett projekt som ska bli hans magnum opus inom tarot: Thoth-tarot.

Crowley, en man med en omättlig törst efter kunskap och en passion för det ockulta, hade länge varit fascinerad av tarot. Han såg korten som en nyckel till att låsa upp universums hemligheter och en väg till andlig upplysning. Men de traditionella tarotlekarna, med sina rötter i medeltida symbolik, ansåg han vara föråldrade och otillräckliga för att uttrycka den moderna människans andliga strävanden.

                                                       

                                                              Aleister Crowley. Källa: Picryl

 

För att förverkliga sin vision om en ny, mer kraftfull tarotlek vände sig Crowley till Lady Frieda Harris, en begåvad konstnär och medlem av hans inre krets. Harris, en kvinna med en stark andlig intuition och en djup förståelse för Crowleys esoteriska läror, var den perfekta samarbetspartnern för detta ambitiösa projekt.

I fem år arbetade Crowley och Harris intensivt med Thoth-tarot. Crowley, med sin encyklopediska kunskap om ockultism, kabbala, astrologi och egyptisk mytologi, dikterade detaljerade instruktioner för varje kort. Harris, med sin konstnärliga talang och andliga känslighet, översatte Crowleys visioner till fantastiska bilder som vibrerade av energi och symbolik.

 

Frieda Harris. Källa: Wikipedia

 

Resultatet blev en tarotlek som var lika provocerande som den var kraftfull. Thoth-tarots bilder är fulla av djärva färger, geometriska former och symboler hämtade från olika esoteriska traditioner. De utmanar traditionella tolkningar av tarot och öppnar upp för nya perspektiv och insikter.

Från den flammande kraften i Lust-kortet till den kosmiska dansen i Universum-kortet, är Thoth-tarot en resa in i ockultismens hjärta. Varje kort är en portal till en annan dimension, en inbjudan att utforska de dolda djupen av vårt eget medvetande och universums mysterier.

Thoth-tarot är inte en lek för nybörjare. Dess komplexa symbolik och djärva bilder kräver en viss mognad och erfarenhet för att kunna tolkas på rätt sätt. Men för dem som är redo att ta steget in i det okända, erbjuder Thoth-tarot en unik och kraftfull upplevelse.

 

2024 - Börja Din resa med Tarot

Kanske har du stött på tarotkort på ett café, i en bokhandel eller hos en vän. Kanske har du känt en nyfikenhet, en dragning till de mystiska bilderna och symbolerna? 

Eller kanske har du redan börjat utforska tarotens värld och vill fördjupa din förståelse. Oavsett var du befinner dig på din resa, är tarot en dörr som står öppen för dig, redo att välkomna dig in i en värld av självkännedom, insikt, magi och personlig utveckling.

Varje gång du håller ett Tarotkort i handen och tar in dess gömda symbolik så reflekterar det gömda aspekter av ditt undermedvetna. Varje kort är en spegel som reflekterar tillbaka delar av dig själv, delar som du kanske inte ens var medveten om.

Tarot är så mycket mer ett verktyg för att förutsäga framtiden eller att svara på kärleksfrågor, det är en nyckel till att förstå ditt förflutna, ditt nuvarande och din framtida potential - något som mystiker och sökare vetat om och använt sig av i hundratals år. Det är en kompass som kan hjälpa dig att navigera genom livets utmaningar och möjligheter - med sanning, kraft och mod. Det är en bro mellan ditt medvetna och ditt omedvetna, en väg till att få kontakt med din intuition och din inre visdom.

Oavsett om du är nybörjare eller erfaren tarotläsare, finns det alltid mer att upptäcka och utforska. Personligen har jag studerat Tarotkorten i över 23 år, men det känns ändå som att jag bara har skrapat på ytan av dess djupa betydelser, gömda symbolism och esoteriska motiv. 

 

Låt oss stötta varandra i kommentarerna 👇🏻🩷

Om du är en erfaren Tarotläsare, vilket tips skulle du ge till nybörjare? 

Och om du är en nybörjare, vad undrar du? 

  

Afrodite: Gudinnan av Kärlek, Lust och Skönhet

Jul 15, 2024

Hekate: Den Grekiska Gudinnan av Magi och Övergångar

Jul 08, 2024

Charge of The Goddess: En Bön till Gudinnan

Jul 07, 2024

Dia Mundi Bloggen

Vill du få vårt Nyhetsbrev?

 

Du är trygg med oss. Vi skickar bara ut ett nyhetsbrev i veckan.