Dia Mundis Blogg

Välkommen till vår Blogg om Andlighet, Mysticism och Inre Alkemi.

Den Feminina Arketypen av Historievävaren: Ix Chel och vår egen livshistoria

Jul 01, 2024
Den Feminina Arketypen av Historievävaren: Ix Chel och vår egen livshistoria

 Ix Chel är en fascinerande och mångfacetterad gudinna som har sina rötter i den antika mayakulturen, en civilisation känd för sin avancerade kunskap inom matematik, astronomi och skrift. Ix Chel, vars namn betyder "Regnbågsdamen," representerar fertilitet, moderlighet och vävkonst. Hon symboliserar den kraftfulla och kreativa feminina energin som väver samman livet, tiden och rymden.

Ix Chels symboler inkluderar Jaguaren, Ormen, Vatten, Månen och Spindeln. Dessa symboler är inte bara visuella representationer utan också djupgående arketyper som talar till vår inre visdom och det kollektiva medvetandet.

Den Heliga Vävkonsten

Precis som många andra urfolk i både Nord- och Sydamerika betraktade mayaindianerna vävkonsten som helig. Den tillhörde kvinnornas grundsysslor och ansågs vara en andlig praktik. Det sägs att i mitten av universum satt den äldsta kvinnan och vävde verkligheten så som vi uppfattar den.

"I många ursprungliga kulturer är vävning inte bara ett hantverk utan en andlig praxis, ett sätt att kommunicera med gudarna och universum."

– Mary Frame

Ix Chel är inte bara en figur av fertilitet och skapande, utan också barnmorskekonstens gudinna. Genom hennes kraft kan vi föda nya idéer, skapelser och projekt till liv. Med hennes starka koppling till vattenelementet kan vi låta det metaforiska regnet falla över våra idéer, låta frön av kreativitet gro och slå rot. Denna process liknar den som sker i naturen, där vatten ger liv till växter och djur, och på samma sätt kan Ix Chels energi ge liv till våra kreativa visioner.

De Tre Livsfaserna

Precis som den grekiska gudinnan Hekate, tar Ix Chel tre kvinnliga former: jungfru, moder och vis kvinna. Dessa tre former symboliserar de olika roller som varje kvinna kan gå igenom under sin livstid. Ix Chel har också en stark koppling till vår menstruationscykel, och det är intressant att notera att både hon och Hekate har Månen som symbol. Detta tyder på äldre kulturers förståelse av hur månen påverkade menstruationscykeln, något som många moderna kvinnor idag kan bekräfta.

Färger och Ädelstenar

Ix Chels färger är blå, grönt och silver, och ädelstenar som Turkos och Jade kan användas för att hedra henne. Att arbeta med dessa färger och stenar kan hjälpa oss att ansluta till hennes energi och få stöd i våra kreativa och andliga processer.

Historievävaren: Den Mytologiska Arketypen

Som mytologisk arketyp sitter Historievävaren i universums centrum och drar i trådarna av våra hjärtan och sinnen. Hon är Spindelmodern och Ödets Vävare som binder samman tid och rymd. Det är genom hennes visdom som livet utvecklas och expanderar genom de olika världarna – underjorden, jorden och himlen. Hon skapar en brygga mellan vårt undermedvetna, det medvetna och vårt högre jag. Var vi än går, är vi under hennes överinseende, och det finns ingenstans vi kan ta oss, varken i vårt inre kosmos eller i det yttre kosmos, där vårt namn inte redan står skrivet i hennes väv.

"Genom vävkonstens konst har kvinnor bevarat sina kulturer, berättat sina historier och hävdat sina identiteter i mötet med förändringens tid."

Patricia Albers och Beatrice Medicine, "The Hidden Half: Studies of Plains Indian Women"

"Varför just en väv?" kanske du undrar. Om du någon gång har läst en riktigt bra bok eller tittat på en gripande film så kanske du har märkt hur den fångade dig just för att den inte var ett linjärt berättande – från början till slut – utan för att bit för bit av information serveras om vartannat. Olika trådar löper genom historien och du får ett begär av att bevittna hur dessa trådar till slut flätas samman.

Det är antagligen därför Spindelmodern och Ix Chel kopplas samman med underjorden och vatten – för det är från de underjordiska vattnen (det undermedvetna) som historievävaren kastar upp sitt nät och det är till samma källa som hon drar ned oss för vår återfödelse.

Historieberättandets Kraft

Forskning visar att när en historia delas muntligt så synkroniseras hjärnaktiviteten mellan dem som lyssnar och den som berättar. Detta tyder på att våra djupa behov av gemenskap, närhet och samhörighet uppfylls genom de historier som berättas mellan vänner, familj och genom den kultur vi lever i. Historieberättande är därför inte något vi bara gör för nöjes skull, utan det är en fundamental del av vårt sociala DNA.

Historievävaren är också nära sammankopplad med vår fantasi, våra drömmar och metaforer. Hon berättar vår egen historia via symboliska visioner i vårt inre. Det är därför drömtydning är ett effektivt redskap för självutveckling – dina drömmar innehåller de metaforiska visioner som informerar dig om det som verkligen driver dig, både i rädsla och i expansion.

Vi plockar upp historier överallt – både fiktiva och verkliga. Problemet är bara att din hjärna inte vet skillnaden på en inre bild av verkligheten och en inre bild skapad av din fantasi. Din kropp svarar likvärdigt på alla inre bilder – oavsett om de stämmer överens med verkligheten eller inte. Historievävaren gör bara en sak – hon berättar en historia. Som barn tar vi in verkligheten genom dessa historier och som vuxna formar vi verkligheten genom filtret av de historier vi lärde oss som barn.

Din Livshistoria

Oavsett om du är medveten om det eller inte, så lever du ut din egen personliga myt – din egen livshistoria – varje dag. Din livshistoria uttrycks genom din kropp, din hälsa, ditt kroppsspråk, de återkommande tankar du har om dig själv, de relationer du väljer, den mat du äter, hur du tar hand om din kropp, det arbete du har valt, och mycket, mycket mer.

Det är en livslång uppgift att nysta upp trådarna av de olika delarna av din nedärvda livshistoria. Trådarna består dels av vad det innebär att vara en människa, men också vad det innebär att leva i din kultur och i dina specifika familjeförhållanden.

Livet på jorden har inte alltid varit lätt. Stora delar av vår historia har inneburit fattigdom, hårt arbete, svält, krig, våld och sjukdomar utan botemedel. Dina förfäders liv var mycket tuffare än det liv du lever idag. Samtidigt har du antagligen spår av deras tankar och medvetande i dig som har förts vidare genom dina föräldrar.

Det är vanligt att ha nedärvda historier som lyder något i stil med: "Livet är inte lätt," "Man får inte alltid som man vill," "Pengar växer inte på träd," "Livet är farligt," "Jag är hjälplös," "Jag kan inte lita på någon," "Jag är inte tillräcklig," och "Jag kommer förlora allt."

Din uppgift är att nysta upp dessa historier och börja skriva din egna, för genom de historier du berättar skapar du din verklighet.

Övning: Väv din egen livsberättelse

Historievävaren påminner dig om att ditt liv är en vacker och komplex väv, fylld av berättelser som väntar på att bli upptäckta och omvandlade. Vi välkomnar dig till denna övning där du får en chans att väva samman trådarna av ditt förflutna, nutid och framtid, med Historievävaren som din guide.

Material:

  • En lugn och helig plats: Skapa en fristad där du kan känna dig trygg och avslappnad.
  • En journal eller ett stort papper: Välj ett medium som känns inspirerande för dig att skriva och skapa på.
  • Färgpennor, kritor, vattenfärger eller andra konstmaterial: Använd färger och former för att ge uttryck för dina känslor och insikter.
  • Ett ljus: Tänd ett ljus för att symbolisera den uråldriga historievävarens närvaro och vägledning.
  • Valfria föremål: Samla föremål som representerar din livs historia för dig personligen.

Instruktioner:

Föreställ dig att du skapar en helig cirkel omkring dig, där du kan känna dig trygg och centrerad. Tänd ditt ljus och kalla på Historievävaren - Den Kosmiska Väverskan. Be henne att vägleda dig genom denna resa av självutforskning och helande.

Börja skriva din livshistoria, från dina tidigaste minnen till nuvarande tidpunkt. Låt orden flöda fritt utan att censurera dig själv. Utforska de känslor som uppstår och var uppmärksam på var de kommer ifrån. Vilka minnen eller övertygelser är kopplade till dessa känslor?

När du har skrivit ner din historia, läs igenom den och leta efter återkommande teman och mönster. Vilka dominerande berättelser berättar du om dig själv och ditt liv? Om du hittar några begränsande berättelser, skriv om dem till mer stärkande och positiva affirmationer. Använd den kosmiska väverskans energi för att hjälpa dig släppa gamla sår och omfamna en ny framtidsvision för dig själv.

Använd färgpennor, kritor, eller vattenfärger för att skapa en visuell representation av din nya berättelse. Låt din kreativitet flöda och ge uttryck för dina känslor och insikter genom färger och former. Häng upp din skapelse på en plats där du kan se den varje dag som en påminnelse om din kraft att skapa din egen verklighet.

Reflektioner:

  • Vilka begränsande berättelser har du släppt taget om?
  • Vilka nya berättelser har du börjat väva för dig själv?

Kom ihåg att detta är en pågående process. Fortsätt att utforska din livshistoria, omvandla begränsande övertygelser och väva en ny berättelse som återspeglar din sanna essens.

Den inre Historievävaren finns här för att vägleda dig i skrivandet av din egen legend.

Afrodite: Gudinnan av Kärlek, Lust och Skönhet

Jul 15, 2024

Hekate: Den Grekiska Gudinnan av Magi och Övergångar

Jul 08, 2024

Charge of The Goddess: En Bön till Gudinnan

Jul 07, 2024

Dia Mundi Bloggen

Vill du få vårt Nyhetsbrev?

 

Du är trygg med oss. Vi skickar bara ut ett nyhetsbrev i veckan.